MOSHAZAT
[ moshazard@hotmail.com | www.moshazat.tk ]

Friday, October 24, 2008

ZonKomplish: Ubuntu - Misi Cari,Muaturun,Convert,Ubah media.

Salam,
Rasanya sudah beberapa kali di antara kawan-kawan Mosh yang bertanya bagaimana nak muat turun video di Youtube, atau mana nak cari lagu, dan selalunya tempat pertama yang Mosh pergi ialah Youtube ;) Di dalam entri kali ini Mosh akan terangkan langkah-langkah menyelesaikan satu misi untuk mencari,memuaturun,convert dan ubah media, dan kali ini Mosh sempurnakan misi ini dengan menggunakan Ubuntu dan aplikasi-aplikasinya ;) Antara aplikasi yang Mosh akan gunakan di dalam Ubuntu ialah Web browser- Songbird yang dilengkapi addon FlashGot, pengubah format media- MediaCoder,dan aplikasi edit audio- Audacity.

Jadi misinya ialah Mosh perlu mencari sebuah lagu. Tetapi Mosh menggunakan alternatif untuk cari media di Youtube, walaupun hasil kualiti media adalah kurang,namun objektif disini adalah untuk membincangkan praktikaliti menyelesaikan misi ini. Seterusnya, selepas berjaya menjumpai media yang sesuai, terdapat masalah di mana di awal video itu terdapat bahagian video yang tidak dimahukan dan mahu dipotong di awal video itu. Jadi kita mulakan menyelesaikan masalah ini.
1.Langkah pertama, buka aplikasi pelayar internet kegemaran anda. Mosh akan menggunakan pelayar internet Songbird kerana ia adalah pelayar web kegemaran Mosh dan ia adalah saudara mara Mozilla dan mempunyai addon FlashGot untuk download media Flash Video. Jika tiada pelayar internet yang mempuyai addon sedemikian,flash video di Youtube juga boleh di download di http://keepvid.com/ . Kembali ke Songbird, pergi ke laman web Youtube dan search media yang anda mahu. Selepas menjumpai media yang dimahukan, masuk ke dalam web video Youtube itu.


2.Ketika di dalam web video tersebut,jika lihat di statusbar,terdapat satu icon yang menunjukkan FlashGot telah berjaya mengesan satu Flash Video di dalam web itu.Kemudian klik ikon tersebut untuk muaturun Flash Video tersebut. Kemudian satu tetingkap pelayar akan muncul dan pilih direktori dan letakkan nama folder untuk menyimpan Flash Video tersebut, dan klik "OPEN". Seterusnya satu tetingkap addon FlashGot Aria akan muncul dan menunjukkan Flash Video tersebut sedang dimuaturun dan video itu akan dinamakan sebagai get_video. Selepas selesai muaturun,buka folder tempat video itu disimpan dan rename-kan ia daripada get_video tadi kepada nama yang dimahukan dan disertakan dengan extension .flv; namavideo.flv. Selepas itu, dengan menggunakan aplikasi Mediacoder yang dibantu program Wine, anda boleh menukar video tadi kepada mp3

Thursday, October 23, 2008

Ubuntu 8.10 Shipit Percuma! Order sekarang.

Hai semua :D
Bermula daripada hari ini, tinggal 6 hari lagi sebelum Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex secara rasmi akan dilancarkan dan boleh didownload. Namun begitu, ada alternatif lain selain menunggu berjam-jam masa untuk habis download, iaitu dengan memesan CD Ubuntu secara percuma di Ubuntu Shipit sekarang! ;) Servis Shipit untuk memesan Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex sudah ditawarkan sekarang! Dan, ia memang percuma dan anda hanya perlu daftar di LaunchPad jika belum mendaftar, dan seterusnya login di Ubuntu Shipit untuk membuat tempahan ;) Shipit ini juga dibuka untuk pesanan CD percuma Kubuntu di https://shipit.kubuntu.org/... :D Namun begitu,servis Shipit untuk Xubuntu dan Edubuntu masih lagi tidak disediakan.

Ramai lagi sebenarnya tidak mengetahui kewujudan servis Shipit untuk memesan CD percuma Ubuntu,Kubuntu,Xubuntu dan Edubuntu ini, dan mungkin juga yang sudah tahu tetapi tidak tahu yang ia adalah percuma dan mudah ;) Apakata anda cuba ;) Tetapi selalunya Mosh akan dapat sebulan kemudian selepas hari pemesanan. Agak munasabah juga sebab ia adalah percuma;)

Jadi kepada mereka yang mahu memiliki set CD distro Ubuntu, apa lagi, buat tempahan sekarang ;)

Laman web pesanan Distro Linux Ubuntu & Kubuntu;
Ubuntu: https://shipit.ubuntu.com/
Kubuntu: https://shipit.kubuntu.org/

Friday, October 17, 2008

ZonKomp Versi Baru!

Salam :D Hai, selamat datang.
Kepada pengunjung zK yang pernah datang sebelum ini, jangan terkejut atau pelik, anda memang masih di blog Zon Komputer, tetapi dengan paparan yang terbaru ;) Macam mana? ok x? Mosh mula proses adaptasi kepada versi baru ni sejak semalam lagi, yang pada mulanya zK menggunakan tema blogspot Dark yang sedia ada. Kini, zK masih lagi dengan tema gelap tetapi dengan susunatur dan penampilan yang berlainan.

Mosh merancang untuk mengubah penampilan zK supaya kelihatan lebih sofistikated, unik, terampil,padat dan mudah dalam faktor navigasi;) Semua faktor ini Mosh pertimbangkan untuk diimplemen dalam zK supaya blog ini nampak lebih yakin. Dimana zK tidak terlalu ringkas, dan tidak pula terlalu serabut. Mosh sudah menapis kandungan yang bermanfaat sahaja yang di letakkan, dan memastikan segala perubahan yang dilakukan tidak menjejaskan kelajuan pelayar internet untuk capai masuk ke dalam zK. Buat masa ini, selepas meminta bantuan rakan Mosh untuk cuba masuk ke dalam zK, dia memberi respon, kelajuan capaian ke zK adalah munasabah, jadi bermakna ia tidak akan mengecewakan;) Mosh pun pada ketika ini berpuas hati dengan keadaan susun atur zK.

Proses pengubahan penampilan zK mengambil masa satu hari untuk disiapkan. Prosesnya pada Mosh memang komplikated sebab Mosh kurang faham berkenaan fungsi CSS. Tetapi dengan pengetahuan Mosh tentang HTML, Mosh berjaya memanipulasi beberapa fungsi CSS yang Mosh baru belajar, sendiri :p hehe... Mosh telah cuba untuk mengubah susun atur warna tulisan yang terbaik, yang tidak mengganggu penglihatan, dan tetap nampak menarik.

Sekarang, Mosh boleh menumpukan semula untuk terus menulis entri untuk dikongsi dengan semua pengunjung zK :) Mosh cuba untuk memastikan segala artikel yang dipaparkan adalah berguna dan cuba menulis entri yang paling berkualiti yang Mosh mampu :D Penulisan adalah satu bidang yang agak baru untuk Mosh ceburi secara serius, jadi kini Mosh cuba untuk berlatih menulis blog dengan lebih baik supaya penyampaian Mosh boleh difahami dengan mudah :) Bersesuaian dengan objektif Zon Komputer, iaitu untuk membolehkan Mosh berkongsi apa-apa ilmu dan maklumat dengan orang lain yang berminat dalam bidang teknologi dan komunikasi :) Jadi Mosh harap anda semua selesa dengan perubahan ini dan sokonglah serta doakan projek blog ini akan lebih berjaya nanti :) Jika ada sebarang soalan atau komen, hubungilah Mosh melalui email, atau terus tinggalkan komen di blog ini:)

Jumpa di lain entri ;)

Tuesday, October 14, 2008

ZonKomPreviu: YM! Ping Box


Salam, hi :D
Dah lama rasanya tidak membuat entri dalam ZonKomp ni :p Jadi pada kesempatan yang Mosh ada pada kali ini, Mosh mahu membuat satu entri berkenaan Yahoo! Messenger! Ping Box ;)

Pada pengguna-pengguna setia Yahoo! Messenger, pasti korang sudah sedia maklum tentang pelancaran versi baru Yahoo! Messenger versi 9.0 kan? Pada hari Mosh nak update YM! Mosh kepada v9.0 hari tu, Mosh terperasan satu iklan berkaitan YM! web applet di laman web Yahoo!. Jadi selepas Mosh update YM!, Mosh terus cuba menggunakan aplikasi web terbaru yang ditawarkan bersama dengan YM! 9.0, dan aplikasi web tu dinamakan Yahoo! Messenger Pingbox ;) Aplikasi ini berfungsi untuk memudahkan pelawat yang melawat mana-mana laman web kita untuk berinteraksi dengan kita dengan menggunakan YM dalam laman web kiTa tanpa perlu add Yahoo! ID atau install YM pun ;) Menarik bukan?

Jadi apa kata korang cuba gunakan YM! Pingbox ni, mula-mula pergi ke laman web Yahoo!, kemudian sign in ke dalam id Yahoo! anda, ini adalah supaya memudahkan proses membuat Pingbox anda nanti. Kemudian pergi ke Yahoo! Messenger Pingbox, dan klik butang "Create a Pingbox" di tengah-tengah laman web itu. Dalam ruang konfigurasi yang disediakan, pengguna boleh menentukan bagaimana YM! Pingbox akan dipaparkan dalam laman web mereka nanti, pengguna boleh memilih tema latar, warna latar, jenis font, nama paparan, dan mesej ketika kita di luar talian. Selepas berpuas hati dengan ketetapan paparan yang dipilih, klik button "Next" dibawah sekali. Kemudian salin kod html dan letakkan ke dalam laman web yang hendak dipaparkan Pinbox ini. Pemilik Pingbox tidak perlu mendedahkan ID Yahoo mereka pun jika mereka tidak mahu.

YM! Pingbox ini sesuai digunakan bersama YM! v9.0. Perbincangan antara pelawat dan pemilik laman web adalah privasi dan cuma diketahui oleh mereka berdua sahaja walaupun terdapat beberapa pengguna lain yang melawat dan menggunakan Pingbox pada masa yang sama. Jika mahu berinteraksi secara terus dengan pengunjung laman web tanpa perlu mendedahkan sebarang identifikasi, Pingbox mungkin salah satu penyelesaiannya ;)